3. února 2013

Všichni prezidentovi muži

Když se v Americe střídají prezidenti, a zvlášť když ten nový vyhrál volby za jinou stranu než jeho předchůdce, automaticky se vymění celá prezidentova administrativa. Bývá to kolem tří tisíc lidí.

Zanedlouho se vymění administrativa i na Pražském hradě. Nevím, kolik lidí s přímým i hypotetickým vlivem na prezidenta zaměstnává Klausova kancelář, ale víc než jedno procento osazenstva Bílého domu to asi nebude. Viditelné tváře Klausovy administrativy se dají spočítat na prstech: Jakl, Hájek, Weigl, Ochvat... ono se tam zas tak moc dramatického nedělo. Rozruch pravidelně vyvolávali jenom dva prezidentovi muži: Ladislav Jakl a Petr Hájek.

Jakl je ranař. I na Hradě někdy musí nastoupit vyhazovač, nejen v bordelu nebo na diskotéce, a většina lidí to tak brala. Dřív měl panovník po ruce kata, v 21. století se musí spokojit s vyhazovačem. Zato Petr Hájek šel na rozum jen málokomu – a ještě méně proč si ho Klaus zuby nehty drží. Ten člověk je diagnostikovatelný blázen, a stejně na něj zarytý racionalista Klaus nedal dopustit.

Přesto byla Hájkova role nezastupitelná a já jsem si ji plně uvědomil teprve před půl rokem, kdy se rozjela volební kampaň a začala bilancovat Klausova éra. Jak už jsem začal výše, metoda „kat a blázen“ měla v dějinách svou logiku. Dnešní historické bádání i laický zájem o dějiny a politiku se mnohem víc zaměřují na katy a je to pochopitelné. Blázny se tolik nezabýváme a je to podle mě chyba. Králové si nevydržovali šašky jen pro své obveselení. Ti měli jeden důležitý a odpovědný politický úkol: říkat na plnou hubu to, co se nesluší pronášet z trůnu vznešenými ústy Jeho Veličenstva.

Hájek pilně publikoval úvahy a pronášel hypotézy často značně ujeté, ale dokázal jimi zaujmout. Kdežto Václav Klaus měl smůlu – a mohl si za to sám svým ješitným autoritářstvím – že ať řekl co řekl, skoro každý nad tím mávl rukou nebo to vehementně odmítl už z principu, že to řekl Klaus. Na podstatu věci nikdy nedošlo.

Když Václav Klaus prohlašoval, že globální oteplování je pitomost a propaganda, akorát všechny naštval, ale nikoho nepřiměl zkoumat, co je příčina a co následek. Zato když Petr Hájek stejný problém zabalil do konspirační teorie, přece jen tím přiměl dost lidí zamyslet se nad věcí z jiného úhlu pohledu, než jaký přikazuje směrnice EU. Hájek měl podle mě za úkol sdělovat národu některé Klausovy myšlenky, které z prezidentových úst veřejnost odmítala brát na vědomí, zato prostřednictvím úst či pera hradního blázna projevovala větší ochotu se jimi zabývat.

Co Hájek říkal a psal sám za sebe a co za Klause, v tom se asi nikdy nikdo nevyzná a v řadě případů to myslím nebude vědět ani on sám, protože s Klausem v mnoha věcech souzněli, i když oba tvrdí opak. A pokud ho prezident přece jen musel veřejně pokárat a navenek se od něj distancovat, činil tak vždy jako jeho dávní předchůdci na Pražském i spoustě dalších hradů: vždyť to říkal jenom blázen.

Tohle se ovšem za chvíli stane dějepisem. Zemák přiveze nové prezidentovy muže a ti budou úplně jiného ražení. Sázím se sám se sebou, jestli nový prezident vybalí na Hradě theatrum pimprlum se Škrholou a Kašpárkem, nebo jestli si funkce kata a blázna nepřibere s chutí sám jako vedlejšák. Ale je to koneckonců fuk, protože obě eventuality nastolují otázku, kdo vlastně bude prezidentovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat